Събития в Златоград


Заповядайте на  на организираните тържества в Златоград

trifoniada

12-ти Февруари

Трифониада – празник на виното и любовта 12-14 февруари

martenski-praznici

3-ти март

Мартенски празници и национален празник 3-ТИ МАРТ И СТАРА МАРТА 3-6 МАРТ

velikden

Великден

Великденски празници в град Златоград

zlatogradsko-cheverme

6.05.2016 – 8.05.2016

Гергьовден и празник на златоградското чеверме. На 7.05.2016 г. в 12 часа празникът на „Златоградското чеверме“ ще започне с тържествено откриване и вкусно родопско чеверме.

deliuvi-praznici

19-22 Септември

Делюви празници – възстановка „Един пазарен ден отпреди 100 години“

skariada

м. Октомври

Скариада – традиционна скара на балканските народи

den-na-buditelite

1-ви ноември

Ден на народните будители в Златоград

praznik-na-zlatograd

21-ви ноември

Празник на град Златоград. Очаквайте изненади!

Забележителности


Интересни и любопитни, исторически и културни забележителноси около Златоград 

etnografski-kompleks

Етнографски комплекс Златоград

Златоградският етнокултурен ареал е обитаван от хилядолетия. Той е от възрожденския период и е  възстановен като компактен архитектурен резерват в Родопите. Традиционните къщи впечатляват не само със своята белота и кръгли комини, но и със своеобразното съчетание на архитектурните си елементи. В етнографският ареален комплекс – Златоград е развито много добре занаятчийството. Всички работилници са действащи и може да си купите автентични, ръчно изработени предмети или да поръчате даден продукт, да изберете интересен оригинален подарък за любим човек, дори може сами да се опитате да го изработите. В етнографския комплекс се отбелязват по традиционен начин редица български празници и обичаи – Трифон Зарезан, Баба Марта, Тодоровден , Еньовден (24 юни), Коледари и др. Етнографският ареален комплекс е част от Стоте национални туристически обекта.

yazovir-zlatograd

Язовир Златоград

Язовир Златоград е построен през 1968 г., за да задоволява нуждите на минно предприятие. По-късно става източник на питейна вода за село Ерма и обслужва нуждите на АПК-Златоград. Стената на язовира е с дължина 146 м и височина 52 м. Язовирът се използва предимно за риболов. Зарибен е с шаран, щука, сом, мряна, клен, костур, бяла риба и червеноперка.

krepost-ustra

Крепост Устра

Средновековна крепост Устра се намира на 1.25 км северно по права линия от центъра на село Устрен. Тя е една от добре запазените крепости в Родопите. Устра е построена през X век, за да бъде охраняван минаващият оттам търговски път. Разположена е на най-високата част на стръмен връх и от нея има добра видимост на голямо разстояние. Крепостта заема площ от 1.29 дка, от които северната и северозападната част е заета от отвесни скали. Крепостната стена има П-образна форма.

vodopad-sveta-varvara

Водопад Света Варвара

Водопад Света Варвара се намира в Родопите, в района на Рудозем, близо до границата с Гърция. Височината на водния му пад е 12 метра. Излива се от скала, извита под формата на подкова, в малко езерце.

peshtera-sharenka

Пещера Шаренка

Пещера Шаренка е пещера-музей, намираща се в мраморен масив в дълбок пролом, на около 2 км от град Мадан. Носи името на най-голямият квартал в Мадан – квартал Шаренка. Археолози са установили , че в пещерата е извършван рудодобив, била е обитавана още през бронзовата епоха (16-12 век пр.Хр.). До пещерата се стига по асфалтов път, а за любителите на пешеходния туризъм има планинска пътека с дължина около километър. В непосредствена близост до входа има изградена дървена беседка с чешма. В пещера Шаренка е възстановена експозиция от 10 восъчни фигури в естествен човешки ръст, огнище, оръдия на труда, както и съдове от бита.

orlovi-skali

Орлови скали

Тракийското светилище Орлови скали (Доган Кая) се намира в Източните Родопи, на около 3 км южно от град Ардино. Смята се, че датира от 5-4 век пр.Хр. На недостъпно място в скалите са издълбани от човешка ръка повече от 100 скални ниши (понастоящем са 97, другите 3 са вече разрушени) – некрополи с трапецовидна форма. Дълбочината им е между 8 и 12 см. Тези ниши принадлежат, според някои автори, на одрисите и датират още от първото хилядолетие на новата ера. Били са с култово предназначение като в тях са поставяни култови съдове при тържества.

vodopad-salihagovata-urva

Смолянски водопад Салихаговата урва

Водопадът Салихаговата урва се намира в Родопите, близо до Смолян. Местни легенди го свързват с раздаването на правосъдие по време на турското робство от смолянския управител – Салих ага. Водопадът е разположен на р. Крива река, водеща началото си от подножието на връх Снежанка.

dyavolskiqt-most

Дяволският мост

Дяволският мост на река Арда впечатлява с интересна архитектура, намира се на около 10 км от град Ардино. На мястото е имало римски мост, който бил част от пътя Виа Игнация, свързващ Беломорието и Тракия. През 16 век, по нареждане на султан Селим I, мостът бил изграден отново, за да се извършва търговска връзка между двата района. Наричали го Шейтан кюприя, което в превод означава Дяволския мост.

още интересни точки на: http://zlatograd.top/